googlede9c7a1d526fadac

Kläder efter väder, och utan miljöpåfrestningar – Kimkvitter

Det kvittrar mycket om kläder i mitt huvud nu. Det beror på mitt ideella engagemang för Sveriges största klädbytardag som var i går lördag den 1 april. Neeej det är/var inget skämt, jag lovar. Det är en av Naturskyddsföreningens populäraste evenemang som har växt otroligt mycket de senaste året. Att det blev den 1:e i stället för i mitten av april beror helt enkelt på att påsken prompt ville vara där, och ja det finns inte mycket att sätta emot; påsken kommer när den kommer.

Klädbytardag kan vem som helst fixa på sin arbetsplats, i sin förening eller tillsammans med kompisar. Det känns som fler och fler av oss gillar second hand mode, och inte bara för att det är bra för miljön och plånboken men det ger oss en egen stil också. Själv har jag inte hittat mycket jag gillar bland kedjornas trendsäsonger de senaste åren. Och efter att ha sett filmen The True Cost om Fast Fashion för några veckor sen blir suget efter nya kläder ännu mindre… Se den!

Men det är ju kul med kläder…

Ja kläder är kul! Det är en del av vår image och visar vem vi är. På ytan i alla fall. Jag gillar kläder som funkar under lång tid, så någon trendnisse är jag inte. Nu har jag dessutom gett mig själv köpstopp. Jag fejlade en gång i höstas när jag shoppade kläder till halva reapriset…  men innan det har jag inte köpt helt nya kläder sen jag var på semester i USA i juli 2016. Då var det första gången i mitt liv jag köpte helt nya Levis jeans dessutom. Bara ägt ett par ärvda innan dess. Ingen ursäkt, jag vet…😔

Annars blir det mest second hand eller egen vintage på min kropp nu för tiden. Vad är åldersgränsen för ett vintageplagg förresten? Nån som vet får gärna höra av sig!
Jag har skinnjackor som är från mitten av 1990-talet, en H&M-kavaj från sent 1980-tal, ett par grå finbrallor från 1999. Och ja, jag både kan och vill använda dem. En del kläder växer en ju ur tyvärr, men jag har lyckats växa i några också, så jag är glad att ha sparat dem i garderoben.

Jag hittade ett citat av en norsk författarinna, Barbra Ring, och det är tänkvärda ord detta. Vi behöver alla en påminnelse om att inte döma varandra efter ytan.

“Döm inte folk efter klädseln, för somliga är fattiga utanpå och rika inuti, och andra rika utanpå och fattiga inuti.”

Kul utan kläder också – nu är det vår!

Med tanke på att det nu har blivit april – en vårmånad – så går ju tankarna osökt till att det (förhoppningsvis) blir varmare temperaturer och en kan byta till tunnare jackor, mindre tjocka sjalar, kjol kanske. Och tänk när de dagarna kommer när vi kan gå ut i kortärmat, utan att frysa! Det känns lika overkligt varje vinter.

Utan kläder är vi inte så ofta men jag hoppas på varm och go sommar så att Vänern kan värmas upp ordentligt, och då ska jag bada näck. Det är det bästa en kan göra utan kläder. Eller hur?

solnedgång bada i sjö Kimkvitter

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.