googlede9c7a1d526fadac

Skrivuppdrag om människor som behöver växa fick mig att växa

Genom ett samarbete med kommunikationsbyrån Tolv.nollnoll i Göteborg fick jag möjlighet att intervjua och skriva om människor som arbetar med människor utanför arbetslivet. Det finns många av oss där ute som varit ifrån arbetslivet ett långt tag, på grund av sjukdom eller andra orsaker. Ett länsförbund i vår närhet bestämde sig för att ta tag i det, och skapade ett projekt med så kallade förrehabiliterande åtgärder. Tråkiga ord, men innehållet är desto mer fantastiskt. Och jag fick äran att ta del av detta som skribent.

Skrivuppdragets upplägg och syfte

Tolv.nollnoll briefade mig om syftet med texterna och mejlade över framtagen fakta och andra underlag. Mitt uppdrag var att ringa upp projektledarna i de olika orterna och intervjua dem om programmets omfattning och upplägg i respektive ort. Texten skulle sen hamna som mittuppslag i en folder som marknadsför projektet och få deltagare att anmäla sig.

I stort sett i alla orterna vänder sig det här projektet till deltagare som är unga vuxna (oftast 19-24 år) med aktivitetsersättning samt långtidssjukskrivna som är upp till 64 år. Att nå fram till de här personerna kan vara svårt, så vi tänkte oss att det är anhöriga eller handläggare som läser. Kommunikationsmålet var att foldern ska väcka hopp samt utstråla harmoni och trygghet.

Syftet med texten är att väcka intresse och locka till att våga delta i projektet. Att få läsaren att känna tilltro till de presenterade projektledarnas kunskap och erfarenheter, och förhoppningsvis tänka “Här är det någon som förstår min situation och kan hjälpa mig på vägen tillbaka.”
För min del var det som vanligt att tänka på vad jag vill att läsaren ska Göra – Veta – Känna. Men det är alltid en utmaning att förverkliga andras ord till att väcka känslor hos läsaren. Som skribent går det att “lägga ord i någons mun”, men det måste bli med rätt uttryck och känsla.

Intervjuerna

Oftast är det bra att ha exakta frågor som ska besvaras, men ibland räcker det med några stolpar och röda trådar inför intervjuer. Jag läste på om respektive ort på webben och i de översända underlagen. Sen vet jag att alla människor tycker om att berätta om sig själva och vad de gör, så jag lät projektledarna prata ganska fritt i inledningen. De fick tala om sin yrkesbakgrunder, hur de hamnade i det här projektet, vad de brinner för, och vad de önskade se för resultat hos deltagarna.

Projektledarna var allt ifrån trädgårdsmästare till hälsocoacher, och det beror på att alla orter hade olika upplägg på det här projektet. Några tog med det i befintlig verksamhet för målgruppen, andra hade äntligen fått tillgång till en lantgård för sina rehabiliterande program.

Resultatet

Det visade sig att i stort sett alla projektledare valde att ta med mina intervjutexter i befintligt skick, och detta gjorde mig naturligtvis väldigt glad. Jag hade förväntat mig ändringar, nya ord och formuleringar; för det är så det brukar vara (eller är jag yrkesskadad?). Det är klart att mitt självförtroende växte av detta!

Här kan du läsa texterna från uppdrag hos Tolvnollnoll.

Om kommunikationsbyrån Tolv.nollnoll

Tolv.nollnoll har mångårig erfarenhet av strategisk kommunikation, affärsutveckling och design. Genom våra redskap skapar vi en plattform som ger oss snabba insikter på vilket sätt vi kan ge dina affärer en skjuts framåt. Vi drivs passionerat av att göra skillnad för dig och ditt företag.

Tolvslaget är magiskt på många sätt. Vid nyår stundar ett nytt år med tankar om förändring. En ny dag börjar klockan tolvnollnoll. Tolvslaget är en brytpunkt – Vi vill vara en positiv kraft framåt. Våra kunder ska känna en härlig före- och eftereffekt när de samarbetar med oss.

Masterservice är en av våra kunder som efter en genomlysning fick ny grafisk kostym och nytt kommunikativt innehåll. Våra kontaktuppgifter finns här.

Tolvnollnoll kommunikationsbyrå affärsutveckling strategi genomlysning av företag

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.