googlede9c7a1d526fadac

Klimatkompensera – är det värt det?

I somras fick jag äntligen tummen ur och valde metod för att klimatkompensera mina utsläpp från bilpendlandet till mitt uppdrag i Stenungsund tre dagar i veckan. Ja, det retar mig att det inte finns tillräckligt med tågförbindelser med byte i Uddevalla för att få till en hel arbetsdag. Och lika mycket som jag tänker på utsläppen bilresorna förorsakar, så tänker jag på allt jag skulle kunna göra på tåget istället för att bara köra bil.

I alla fall, i början på det här året började jag fundera på vilken typ av kompensering man kan göra. När jag skrev ihop min verksamhetsberättelse för 2017 så tog jag reda på vad det skulle kosta via Tricorona, ett företag jag känt till ganska länge. Jag fyllde i alla uppgifter och fick fram att mina bilresor i tjänsten 2017 förorsakat CO2-utsläpp på 2,09 ton. Att kompensera för det skulle kosta mig 758 kronor… Alldeles för lite tyckte jag! Jag har ju dessutom kört privat, och vi har fler fordon som drar mer bensin – det borde kosta mer att kompensera utsläppen. Och hur konkret är den här typen av klimatkompensering egentligen?

Jag har hittat några fler som kan klimatkompensera utsläpp från bilresor; Zeromisson, ETC, Gröna bilister för att nämna några. De flesta hemsidor jag besökt gynnar globala projekt som ser till att reducera utsläpp av växthusgaser, och det är bra tycker jag. Utsläpp av växthusgaser och partiklar känner nämligen inte till landsgränser. De kan förflytta sig mellan länder, och jag vill påminna om när Stockholm var värre än Peking när det gäller luftföroreningar. Tack och lov så varierar luftkvaliteten över tid, men globalt sett har vi problem.

Så här valde jag att klimatkompensera för mina bilresor

Klimatkompensera Medlemsbevis solel Sala HebyJag gillar insatser som ger konkret nytta, och hur kan man då göra för att minska på koldioxidutsläppen? Jo, man ser till att öka andelen förnybar el med hjälp av solel till exempel. Men jag har inte möjlighet att sätta upp egna solceller (ännu!) så jag började kika på vilka alternativ det fanns att köpa solelandelar. Som den föreningsmänniska jag är så valde jag alternativet Sala Heby ekonomisk förening, och fick ett sånt här fint bevis på mitt nya medlemskap.

Att minska sina egna utsläpp och inte bara ”betala sig fri” är så klart ännu bättre. Glädjande nog så innebar nya hjul och däck på min bil att jag minskade min bensinförbrukning med några centiliter per mil. Alltid något! Men i framtiden drömmer jag att kunna cykla till jobbet, eller åtminstone åka buss eller tåg för att få ett renare klimatsamvete.

Globala målen om att bekämpa klimatförändringen

Klimatkompensera globala målen 13 bekämpa klimatförändringenSom jag berättade i mitt förra blogginlägg (omstarten) så tänker jag få med de Globala målen i inläggen framöver, och mål nummer 13 heter Bekämpa klimatförändringen. Det är alla 193 länder som är med i FN som kommit överens om våra 17 mål, och de ska vara uppnådda år 2030 (du har säkert hört talas om Agenda 2030).

Alla målen har en lista med tips på vad just du kan göra för att bidra till att uppnå målen, och jag vill så klart gärna dela med mig av den listan. Klicka på bilden så kommer du direkt till mål 13 och kan läsa mer. Som du ser så är första tipset att klimatkompensera!

Det går att få reda på hur stort ens koldioxidavtryck är och jag har några gånger gjort WWF:s Klimatkalkylatorn. Även FN har en webbsida för att beräkna utsläpp, men då är den på engelska, och det är samma länk som står i bilden nedan.

Globala målen mål 13 bekämpa klimatförändringen

Klimatförändringar är läskiga, men jag försöker i alla fall göra något åt det…

Jag började läsa på om klimatförändringar redan 2007, efter att ha sett Al Gores film ”Den obekväma sanningen”. Denna sommar tycker jag allt fler har börjat uppmärksamma klimatförändringar i och med värmeböljan i Europa. Och jag minns att redan i slutet på 10-talet pratade min dåvarande kollega om att ”inom 50 år är södra Europa obeboeligt på grund av torka och vattenbrist, och vi har ännu fler klimatflyktingar här hos oss”. Att klimatanpassa våra samhällen är nödvändigt, och jag tänker inte (just nu i alla fall) gå in på allt som kan hända om planeten blir 2-4 grader varmare i genomsnitt än den är nu.

Om du vill lära dig mer om klimatet och vad som håller på att hända så rekommenderar jag verkligen SMHI:s klimatportal. Här finns fakta och vetenskapliga underlag samlade och tillgängliga på ett ganska lättsamt sätt. Även om innehållet inte alls är lättsamt, utan helt enkelt väldigt oroande.

Därför är det viktigt att vi alla gör vad vi kan, även om det är små saker som att gå med i en solelförening eller göra några saker på tipsen under mål 13. Jag tycker det är värt att lägga en slant för att få vara med och bidra till att framtidens alla barn kan överleva på den här planeten.

Företag som klimatkompenserar kan få göra kostnadsavdrag

Intressant nog så har det nu i juni kommit en dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som innebär att ett företag fick ett avdrag godkänt som Skatteverket, förvaltningsrätten och kammarrätten sagt nej till, för de definierade kostnaden för klimatkompensationen som gåva.

Företaget yrkade avdrag på kostnader som avsåg klimatkompensering för ekologiska produkter och de marknadsförde kompensationen tydligt på produkterna med en märkning. Detta ökade dessutom försäljningen, så i och med det säger HFD att kostnaderna kan relatera till inkomstskattelagen och alltså inte ses som gåva. Alla detaljer finns i domslutet och som textnörd måste jag säga att det är tydligt och ganska lättläst. Jag har skrivit en lite längre artikel om det här i senaste utskicket av Ekonomi-info.

Min förhoppning är så klart att det här beslutet och möjligheten att få igenom kostnadsavdrag kan få ännu fler företag att tycka det är värt att klimatkompensera och gynna hållbarhetsprojekt runt om i världen. För vi har ju bara en planet att bo på…

Har du valt att klimatkompensera? Vad har du valt att göra då? Berätta! Och inspirera oss andra.

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.