googlede9c7a1d526fadac

Är välgörenhet och hållbarhet samma sak?

När jag utbildade mig till miljösamordnare fick jag reda på att en del människor tycker välgörenhet är ett fult ord. Att det inte har något över huvud taget att göra med hållbarhet. Så jag har funderat en del på det. När jag söker på synonymer till välgörenhet får jag fram beskrivningen “frivilliga insatser för att lindra nöd” och följande ord: hjälp till behövande, hjälpverksamhet, givmildhet, filantropi, barmhärtighet.

För det mesta är det ideella organisationer som sysslar med välgörenhet via sina volontärer som samlar in pengar eller ställer upp med sin tid för att hjälpa människor, här på hemmaplan eller utomlands. I Sverige arbetar vi ofta med den sociala aspekten för att få personer delaktiga i samhället igen, till exempel i samband med sjukdom, arbetslöshet eller något slags missbruk.

Utomlands behövs pengar mer till basbehoven såsom mat, mediciner och rent vatten eller till sjukhus och skolor. Sverige har många organisationer och svenskar på plats utomlands och jag känner en stor tacksamhet för de här hjältarnas engagemang. Men även för de människor som arbetar med eller lägger sin fritid på att hjälpa utsatta människor här hemma.

Privat välgörenhet för att hjälpa andra är stort i Sverige

Som alla vet är det svårt att vara på flera platser samtidigt, och det finns så många att hjälpa. För mig handlar det då om att stötta organisationer med pengar så att de kan förverkliga sina hjälpinsatser. Här i Sverige är vi riktigt bra på att ge pengar till välgörenhet, och år 2016 uppgick summan till drygt 19 miljarder. En svindlande summa! Men i år är avdragsrätten borta i deklarationen, så risken finns att summan minskar 2017. För egen del kommer jag inte minska mitt stöd på grund av det.

Jag blev medlem i BRIS för att barn och ungdomar i Sverige ska kunna ringa, mejla, chatta med människor som kan ge dem stöd i svåra situationer. Tack alla som svarar, lyssnar och stödjer våra unga!
Jag blev flickafadder i Plan Sverige för jag blir så otroligt upprörd över kvinnlig könsstympning, som är ett fruktansvärt övergrepp på barn. Tack alla som arbetar för att stoppa det här, både utomlands och i vårt land!
Min familj har dessutom ett eget fadderbarn via SOS Barnbyar, så sonen har en jämngammal bror i Centralafrikanska republiken. Det är lika spännande att följa fadderbarnets utveckling, även om det bara blir en gång per år. Vi skriver brev till honom också, och jag hoppas varje gång att det kommer fram eftersom landet CAR är svårt drabbat av krig.

Premiär för välgörenhet hos KUB kommunikation!

Nu har jag dessutom premiär på att stötta en organisation via min firma. Men heter det välgörenhet då? Många använder hellre ordet sponsring, och när jag tittar på synonymer för att sponsra något så dyker de här orden upp: finansiera, stödja, gynna, stå bakom, garantera, backa upp, uppbacka. Och det stämmer väldigt bra med det jag gör för Brottsofferjouren Bohus-Norra Älvsborg!

logotyp_boj_brottsofferjouren_tel välgörenhet hållbarhet

Brottsofferjouren är en ideell organisation med frivilliga stödpersoner som arbetar för alla brottsoffers rättighet till medmänskligt stöd. De stöder även vittnen, målsägande och anhöriga i samband med rättegångar. I och med mitt sponsoråtagande får jag både ny kunskap och insikter samtidigt som jag kan backa up dem med min kommunikationskompetens för att indirekt hjälpa andra. Att få stötta de som stöttar, det känns bra i både magen och hjärtat på mig.

Välgörenhet kan vara en del av hållbarhetsarbetet

Ja nu avslöjade jag direkt hur jag ser på välgörenhet i samband med hållbarhet. Många företagare har sponsrat idrotts- och hjälporganisationer länge, och jag ser inget fel med att involvera det i företagets samhällsansvar. Men numera räcker det inte att bara skänka pengar.

Samhällsansvar är en del av hållbarhetsarbetet och kan integreras i verksamheten på olika sätt. Många använder benämningen CSR, Corporate Social Responsibility, för sitt engagemang i samhället, men fler företag börjar glädjande nog använda benämningen hållbarhet och arbeta med alla tre perspektiven.

Hållbarhet_tre_dimensioner ekonomi miljö socialt välgörenhet KUB kommunikation

Vill du komma igång med företagets hållbarhetsarbete?

Här är ett av mina tidigare blogginlägg som innehåller en checklista för att starta upp hållbarhetsarbetet. Läs, begrunda och kontakta mig sen. Jag kan vara ditt bollplank och ge tips på vad som kan vara lämpligt att börja med i just din verksamhet.

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.